TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE

24 lutego, 2020 0 przez Mikołaj Online

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE Truskawki są drinku z drogich owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE

 

Nie jedynie świetnie smakują, lecz jeszcze pamiętają dodatni pomysł na nasze zdrowie. Niektóre z korzyści które daje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
mają robienie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety efekty te mogą być również szkodliwe.

Substancje odżywcze i kaloryczność truskawek

Truskawki to doskonałe źródło witaminy C (korzystniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek dostaje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w współczesnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie wchodzą na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz usprawnia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają duży czerwony kolor).

Truskawki więc w 90% woda, oprócz której produkty mają dużo błonnika, cukrów oraz białka. Są bardzo mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natury

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Markę ta wychodzi z ochronnego działania owoców na kształt krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie ale przed chorobami układu krążenia, lecz i zmianami poziomu cukru we natur.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który ma służenie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a dodatkowo powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na pewnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa więcej na postęp liczby antyoksydantów we natury, tym jedynym wzmacnia system immunologiczny. Czynniki te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału również kolejnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wchodzą na bycie i praktykę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co sprawia, że oczyszczają nasz układ z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i zarządza procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima stosowany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale także trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowoczesnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają zatrzymywaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dodatnio na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), także mocnej dawki witaminy C, ułatwia zmienianie tego tematu. Dlatego zajmuje się wegetarianom i kobietom, jedzącym mało mięsa zaraz po jedzeniu możnych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z produktów roślinnych wynosi tylko kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewno to istnieć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole dające w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność koncentracji i tłumaczenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co stanowi niesłychanie istotne w zachowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ OPINIĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia zapewne być niebezpieczne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą powodować się do powstawania reakcji alergicznych i zaczynać bóle głowy. Ważne jest, by zwracać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wykonywać uczulenia.

Niektórzy mogą liczyć alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie zmusza się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na liczną ich budowę w wynikach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie zajmuje się ich kosztowania kobietom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo wygodne również znacznie przystępne w własnym kraju, sezon zakłada się pod koniec maja i ciągnie przez wszystek czerwiec. Można się nimi spożywać bez końca, albo wykorzystać w kuchni na liczne systemy do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do swej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa